Kostpolitik

På Fårevejle Kirkebo er kosten, som vi serverer til fælles måltider, uden sukker, mælk og gluten. Det er den fordi vi finder forskningsmæssig evidens for, at denne kost fremmer såvel kropsligt som hjernemæssigt velbefindende.

Det er heldigvis efterhånden almindelig kendt, at et stabilt blodsukker påvirker koncentration, energiniveau, indlæring og kropsligt aktivitetsniveau positivt.

Den norske professor Karl Reichel fra Rikssykehuset i Oslo påviste tilbage i slutningen af 1970’erne affaldsstoffer i urinprøver fra unge autistiske mænd. Disse affaldsstoffer kaldes neuropeptider og kan biokemisk forbindes med glutenproteinet og mælkeproteinet casein.

Reichel bad familierne til de unge autister om at fjerne mælk og gluten fra den daglige kost. Neuropeptiderne forsvandt fra urinprøverne, men mere vigtigt: de unge mænd og deres familier kunne efterfølgende berette om forbedret livskvalitet, mere opmærksomhed og øjenkontakt, flere sociale kompetencer og mindre udadreagerende adfærd.

Der forskes fortsat meget i kostens betydning, senest i Danmark i 2010 med den såkaldte scanbrit-undersøgelse, ligesom der i øjeblikket er stort forskningsmæssigt fokus på, hvordan vores normale tarmbakterier påvirker den biokemiske situation i hjernen, og hvordan vi ved hjælp af kost kan optimere vores velbefindende både i kroppen men så sandelig også i hjernen. Betydningen af sund kost og fornuftig livsførsel, vil fortsat være et af Kirkebos udviklingsområder, så vi sikrer os, at vores beboere, elever og brugere altid får den bedst tilgængelige og valide rådgivning.

Vores personlige erfaringer med en sådan kost er entydigt positive: både med vores egne børn og med beboere har vi set markant mindre medicinforbrug, færre anfald, øget opmærksomhed og koncentration, bedre trivsel, fordøjelse, søvn og bedre immunforsvar.

Derfor er der kostpolitik på Kirkebo. Udover ovenstående foretrækker vi lokale og gerne økologiske råvarer. Vi spiser fisk tre gange om ugen, masser af æg, nødder, sunde olier og linser samt de mørkegrønne grøntsager med højt indhold af calcium.

 Vi bestræber os på at lave helt almindelig lækker mad, bare med lidt andre ingredienser, og vi spiser også kage og dessert.